AjankohtaistaTekstiilikierrättäjät Roskalavapaviljongissa 22.8.2014
 
Tekstiilikierrättäjät ry osallistuu perjantaina 22.8.2014 Helsingin Kansalaistorilla pidettävään Roskalavapaviljonki HKI 2014 -tapahtumaan yhdessä Mirka Pukine Oy:n kanssa. Tule työpajaamme tekemään jotain ihanaa Mirka Pukineen leikkuujämistä yhdessä Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen Hannan sekä Mirka Pukineen edustajien kanssa.

Roskalavapaviljonki on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa koko kestonsa ajan 15.-31.8.2014. Jos seikkailet Helsingissä tuolla aikavälillä, kannattaa Kansalaistorille piipahtaa myös muina päivinä.

Katso tarkempi ohjelma osoitteesta http://www.roskalavapaviljonki.com/#!ohjelma/c1xzt.

***
Megatyöpajapäivä Sarkapajalla 


30.6.2014 klo 12–18    I    Kauppatie 19, 73200 Varpaisjärvi
 
 
OHJELMA

Klo 12
Tuulipuvun viemää -ideakilpailun voittajatöiden julkistaminen

Klo 12.15–18
Työpajat

Työpajat alkavat ilmoitettuina kellonaikoina esittelyllä, jonka jälkeen ne jatkuvat non-stoppina klo 18 saakka. Työpajoihin pääsee mukaan niiden alettua mihin tahansa kellonaikaan, eli ei haittaa, vaikka ei ehtisi mukaan alkuesittelyyn.

12.15 lähtien:  Räsykudetta lakanoista ja trikoista  
12.30 lähtien:  Trikooräsymatto virkaten, neuloen tai solmien  
13 lähtien:  Räsytaideteoksen tekeminen ja ripustus Sarkapajan ulkoseinään  
13.30 lähtien:  Räsymaton kudonta  
14 lähtien:  Nappikoruja virkaten  
16 lähtien:  Amppelien sidonta räsykuteistaKlo 15/15.30/17
Esittelyt

Esittelyissä annetaan esimerkkejä siitä, mitä muita työpajoja Tekstiilikierrättäjät ry tulee järjestämään vuoden 2014 mittaan. Tiettyinä kellonaikoina pidettävien esittelyjen lisäksi tulevien työpajojen materiaaleihin voi tutustua Sarkapajalla itsenäisesti koko päivän ajan. 

15  Joulukalenteripajan esittely
15.30  Lumppulankapajan esittely
17  Muiden tulevien työpajojen esittely
  


 

Räsymattoja solmien (myös käsinompelua tarvitaan).
Pala yhteisestä, Sarkapajan ulkoseinään tulevasta taideteoksesta.

   
***
Ennakkotietoja 30.6.2014 Megatyöpajapäivän sisällöstä

Kyseisenä maanantaina Sarkapaja (Kauppatie 19, Varpaisjärvi) täyttyy klo 12–18 erilaisista poistotekstiilien hyödyntämiseen liittyvistä työpajoista ja Tekstiilikierrättäjät ry:n tulevien työpajojen esittelyistä. Päivän sisältö tarkentuu ensi viikolla 26. Teemme päivästä tarkemman mainoksen heti, kun sisältö on selvillä. Iloista tekemistä riittää niin pienille kuin isoillekin tuunaajille.

Megatyöpajapäivän pajat ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Jos työpajoissa hyödynnetään jotain uusia materiaaleja poistotekstiilien lisäksi, saattaa näihin liittyä pieni materiaalimaksu, mutta siitä ilmoitetaan selvästi erikseen.

Megatyöpajapäivänä voi halutessaan osallistua Sarkapajan ulkoseinään tulevan räsyteoksen tekemiseen. Aloitimme teoksen tekemisen 13.6. Avoimet kylät – Avoimet ovet Sarkapajalla -päivässä. Myös lumppulangan kehruuta, jota opettelimme samaisena päivänä Merja Puustellin ohjauksessa, voi kokeilla!

Megatyöpajapäivä järjestetään osana Tekstiilikierrättäjät ry:n Työllistävä tekstiilikierrätys -hanketta. Alun perin hankkeen oli määrä loppua 30.6.2014, mutta hankkeelle haetaan vielä parin kuukauden jatkoaikaa.Räsytaideteos Sarkapajan seinään valmistuu pala palalta eri henkilöiden tekemänä. 

Ensimmäisen valmiin palan tekijä samassa kuvassa teoksensa kanssa.


 Luonnos siitä, miltä räsyteoksen lopputulos voisi näyttää.


***
Avoimet kylät -viikko ja avoimet ovet Sarkapajalla 13.6.2014


Perjantai 13.6.2014 on hyvää onnea täynnä, sillä silloin saa tulla meille kylään oikein luvan kanssa! Sarkapajan ovet ovat avoimet klo 10-12 ja 14-19 maakunnalliseen Avoimet kylät ja valtakunnalliseen Leader-tapahtumaviikkoon liittyen.

Kello 10-12 Lumppulangan kehruutyöpaja

Työpajassa kokeillaan, kuinka karstattu lumppukuitu kehräytyy villan kanssa värttinäkehruulla. Värttinäkehruuta opetellaan Merja Puustellin ohjauksessa.


Kello 14-18 Ympäristötaidetyöpaja

Työpajassa tehdään yhdessä taideteosta Sarkapajan ulkoseinään. Tule ja jätä oma kädenjälkesi!


Kello 18-19 Tekstiilien uudelleenvirittäminen -luento

Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen projektipäällikkö Jenni Räsänen pitää esitelmän Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeesta ja tekstiilien uudelleenvirittämisestä.


Tervetuloa!


***

Valtakunnallinen Leader-viikko ja maakunnallinen Avoimet kylät ‑viikko tarjoavat kuntalaisille, lomalaisille ja kaikille asiasta kiinnostuneille oivan mahdollisuuden tutustua monipuoliseen nykyajan maaseudun tarjontaan Pohjois-Savon alueella 9.-15.6. eli viikolla 24.

Avoimet kylät ja Leader-viikon tarkoituksena on esitellä kuluneen ohjelmakauden Leader-työn tuloksia ja vaikuttavuutta sekä lanseerata uusi Leader-ilme. Samalla esitellään nykyajan kyläelämää, kylien aktiivista toimintaa ja tarjontaa Pohjois-Savon maakunnassa. Viikon aikana voi poiketa niin tutussa kuin tuntemattomassakin kylässä ja kiertää useita kohteita kauniissa maaseutumaisissa maisemissa.

Mukana on laaja kirjo maaseudulla toimivia yhdistyksiä, järjestöjä, seuroja ja mikroyrityksiä. Järjestelyistä vastaavat Pohjois-Savon Kylät ry, Leader- ryhmät Kalakukko, Mansikka ja Veturi, Maaseutuverkostoyksikkö ja Suomen Kylätoiminta ry.

Tarkista kaikki Ylä-Savon Veturi ry:n alueelle sijoittuvat Avoimet kylät -tapahtumat osoitteesta http://www.ylasavonveturi.fi/news/Kaikkea-ne-kylilla-keksivatkin!/ozcmehho/48a645ec-4b24-42ee-af24-6c7672f3d3df?layout=off .

***

Kesäkuun 2014 talkoot ja työpajatHei kaikki sisäiset tekstiilikierrättäjät!

Järjestämme kesäkuussa talkoita ja työpajoja, jotka ovat kaikille avoimia. Kopioi siis seuraavat päivät kalenteriisi! Huomaathan, että seuraavat talkoot ovat jo tänä viikonloppuna ja seuraava työpaja ensi viikon perjantaina.


Kesäkuun talkoopäivät ovat seuraavat:

- Pe 6.6. Lumppulankamateriaalien valmistelutalkoot klo 14–19
- La 7.6. Lumppulankamateriaalien valmistelutalkoot klo 10–14
- Ke 18.6. Juhannustalkoot klo 14–19 (Megatyöpajapäivän valmistelut)
- Ke 25.6. Uunonpäivätalkoot klo 14–19 (Megatyöpajapäivän valmistelut)


Ja kesäkuun työpajapäivät:

- Pe 13.6. Avoimet kylät -päivä
- Lumppulangan kehruutyöpaja klo 10–12
- Ympäristötaidetyöpaja klo 15–18
- Tekstiilien uudelleenvirittäminen -luento klo 18–19 / projektipäällikkö Jenni Räsänen

- Ma 30.6. klo 12–18 Megatyöpajapäivä


Pe 6.6. ja la 7.6. talkoissa valmistamme siis materiaalia 13.6. pidettävää lumppulangan kehruutyöpajaa varten, eli leikkaamme ja karstaamme erilaisia kuitunäytteitä käsinkehruukokeiluja varten. Kerromme talkoissa myös tuoreet terveiset Suomen ympäristökeskuksessa eilen 4.6. pidetystä TEXJÄTE-seminaarista, jonka aiheena oli Tekstiilijäte raaka-aineena: tuotteita ja toimintamalleja hyödyntämisen tehostamiseksi. Voit tarkastella seminaarin puheenvuoroja täältä.
 


Apusi on erittäin tervetullutta ja tärkeää :)  

***
Kysely poistotekstiilien materiaalipakettipalvelusta

Arvoisa poistotekstiilejä hyödyntävä yritystoimija!Tervetuloa vastaamaan Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen kyselyyn! Kyselyn tarkoituksena on selvittää pienten yritystoimijoiden materiaalinhankintatarpeita ja kiinnostuneisuutta hyödyntää materiaalipakettipalvelua, jota Tekstiilikierrättäjät ry on kehittänyt eteenpäin Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeessa.


Kysely on tarkoitettu poistotekstiilejä uusissa tuotteissa hyödyntäville mikroyrityksille. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on ti 10.6.2014. Vastaamalla voit vaikuttaa konkreettisesti materiaalipakettipalvelujen kehittämiseen. Lisäksi vastaajien kesken arvotaan Tekstiilikierrättäjät ry:n unelmamateriaalipaketti, joka lajitellaan voittajan toiveiden mukaan.


Kysely löytyy osoitteesta
Kiitos vastauksestasi!
Kyselyn käsitteet


Poistotekstiili =
sen hetkisestä käyttökohteestaan (eli tietyltä käyttäjältä tai tietystä käyttötarkoituksesta) poistettava tekstiilituote tai -materiaali. Poistotekstiilejä syntyy sekä tuotanto-, kauppa- että kuluttajaportaasta.

  
Mikroyritys =
yritys, jossa on alle 10 työntekijää.


Materiaalipankki =
poistomateriaaleja keräävä ja välittävä taho (joko fyysinen paikka tai virtuaalinen, esimerkiksi Internetissä sijaitseva toimija).


Materiaalipaketti =
poistomateriaaleista asiakkaan tilauksen mukaan kostettu paketti.

***
Toukotaikaa ja taikapalmikoita
 
Perjantaina 9.5.2013 Varpaisjärvellä tunnelmoidaan ja tehdään juttuja kulttuuri- ja taidetapahtuma Toukotaiassa klo 13-21. Tapahtuma sisältää hulvattoman määrän kokemista ja tekemistä - kannattaa siis tulla mukaan hieman kauempaakin!

Mukana tapahtumassa on myös Tekstiilikierrättäjät ry:n Työllistävä tekstiilikierrätys -hanke yhdessä Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun sekä Varpaisjärven 4H-yhdistyksen kanssa omalla Taikapalmikko-ympäristötaidetyöpajallaan.

Tule ja tuo perhe ja kaverit mukanasi!
 

***
Lemmikkitarviketyöpaja 10.5.2014

Tervetuloa tekemään lemmikkieläintarvikkeita poistotekstiilimateriaaleista Kuopioon la 10.5.2014 klo 10-13!

Työpaja on kaikille avoin ja maksuton. Sen järjestää Tekstiilikierrättäjät ry:n Työllistävä tekstiilikierrätys -hanke yhdessä Savon Eläinsuojelu ry:n kanssa.

Työpaja pidetään Kuopion Steinerkoulu Virkkulan tiloissa osoitteessa Asemakatu 3.

TERVETUOA!***

Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen vaihe II


 Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeelle on myönnetty lisäaikaa ja -rahoitusta. Näin ollen hanke jatkuu 30.6.2014 saakka. Hankkeen ensimmäinen vaihe on nyt päättynyt ja toinen alkanut maaliskuun 2014 alussa. 


Ensimmäisessä vaiheessa keskityimme erityisesti seuraaviin tavoitteisiin:

 • Työllistämismallin luominen tekstiilikierrätyksen piiriin, työllistämisen aloittaminen
 • Materiaalipakettien kehittäminen
 • Ongelmatekstiilien hyödyntämismahdollisuuksien selvittäminen   
 • Fyysisen ja virtuaalisen materiaalipankin mallin luominen sekä materiaalipankin toiminnan aloittaminen ja kehittäminenToisessa vaiheessa etusijalla ovat seuraavat tavoitteet:

 • Poistotekstiilimateriaalien imagon ja materiaalien hyödyntämiseen liittyvien mielikuvien kehittäminen 
 • Ongelmatekstiilien hyötykäyttömahdollisuuksien selvittäminen, vaihe II 
 • Poistotekstiilejä hyödyntävän työpaja- ym. palvelutoiminnan kehittäminen 
 •  Poistotekstiilien hyötykäyttöä tehostavan työllistystoiminnan kehittäminen 
 ***

***

Lajittelutalkoot 21.9.2013

Lauantaina 21.9.talkoillaan taas Tekstilikierrättäjien toimipisteellä osoitteessa Kauppatie 19 kello 10-14, mahdollisuuksien mukaan myös pidempään. Kaikkien kynnelle kykenevien apu otetaan iloisena vastaan. Samalla myös myymälä auki.

Omia eväitä voi ottaa mukaan, mutta tarjolla on ainakin kahvia ja pullaa. Talkoolais- ja jäsenedut materiaalihankinnassa myös käytössä.


Tervetuloa!


***

Tervehdys Aikataika-tapahtumasta!
 
Olemme tavattavissa (Tekstiilikierrättäjät ry & Työllistävä tekstiilikierrätys -hanke) Lapinlahden nuorisotalolla perjantaina 6.9.2013 kello kahdeksaan asti. Tule solmimaan oma ryijy tai valitsemaan parhaat tilkut ja poistolangat päältä!Hanna ja langat.

Ryijymalleja.***

Uuden toimipisteen nimikilpailun voittaja valittu 
- mutta toimipisteen nimi vielä haussa 
(23.8.2013)

2.8.2013 järjestetyssä Tekstiilikierrättäjät ry:n ja yhdistyksen Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen uuden toimipisteen nimikilpailussa on löydetty voittajaehdotus. Eniten pisteitä nimikilpailussa keräsi Satu Laitisen Ekotaika-nimestä versioitu Tekstiilitaika-ehdotus. Raati luovuttaa Laitiselle 10 kg:n tuote-/materiaalilahjakortin Tekstiilikierrättäjät ry:n Second hand -myymälään/tekstiilivarastoon. 


Vaikka ehdotus on voittanut nimikilpailun, ei toimipisteelle saada siitä vielä uutta nimeä, sillä viisi yhdeksänhenkisestä kilpailuraadista ilmaisi, ettei mikään nimikilpailussa annetuista ehdotuksista ole sopiva uuden toimipisteen nimeksi. Näin ollen kilpailuraati jatkaa edelleen työtään toimipisteen lopullisen nimen löytämiseksi. Uusi nimi pyritään valitsemaan syyskuun 2013 aikana. Uudet, oivaltavat nimiehdotukset ovat tervetulleita osoitteeseen jenni.tekstiilikierrattajatry (at) gmail.com vielä 1.9.2013 saakka, vaikka varsinaista nimikilpailua ei enää jatketa.  ***

Avajaiset 2.8.2013

Vietämme perjantaina 2.8.2013 Tekstiilikierrättäjät ry:n sekä yhdistyksen 
Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen uuden toimipisteen avajaispäivää 
Varpaisjärven keskustassa. 
Ovemme osoitteessa Kauppatie 19 ovat avoimet klo 10–17. 

Kaikki toiminnastamme kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan 
tiloissa tehtävään poistotekstiilien vastaanotto-, lajittelu- ja työstämistoimintaan 
sekä tekstiiliituotteiden second hand -myymälään.


Avajaispäivänä on luvassa ohjattua työpajatoimintaa, pientä tarjoilua, 
leikillistä kilpailua ja erikoistarjouksia second hand -myymälässä. 

Lämpimästi tervetuloa!

_______________


Nimikilpailu 2.8.2013

OSALLISTU NIMIKILPAILUUN!

– voita 10 kg valitsemiasi tekstiilejä 
 1. Keksi Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeen ja Tekstiilikierrättäjät ry:n uudelle toimipisteelle (Kauppatie 19, Varpaisjärvi) nimi
 2. Kirjoita nimiehdotuksesi palautuslapulle ja lisää lapun toiselle puolelle nimesi sekä puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi
 3. Pudota ehdotuksesi kilpailulaatikkoon 2.8.2013
 • Voittajanimen valitsee raati, jossa on mukana edustajia Lapinlahden kunnasta, Ylä-Savon Veturi ry:stä, Tekstiilikierrättäjät ry:stä sekä Työllistävä tekstiilikierrätys -hankkeesta. Päätös voittajasta tehdään viimeistään viikolla 34.
 • Voittajaehdotus saa palkinnoksi 10 kg:n tuote-/materiaalilahjakortin Tekstiilikierättäjät ry:n Second hand -myymälään/tekstiilivarastoon.
 • Tekstiilikierrättäjät ry jättää itselleen oikeuden muokata voittajaehdotusta tai jättää voittajan valitsematta, jos jätetyistä nimiehdotuksista yhdenkään ei katsota olevan uudelle toimipisteelle sopiva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti